COVID-19 SÜRECİNDE BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN BESİNLER

2020-11-18

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkili olmaya devam ediyor. Hastalıktan korunmanın yolu ise bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Bu dönemde vitamin, mineral, kalsiyum ve protein yönünden zengin gıdalar tüketmek gerekiyor. Covid-19 sürecinde bağışıklığı güçlendiren besinler ile ilgili detayları sizler için derledik. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerin başında D vitamini gelmektedir. Yumurta, maydanoz mantar, tahıl, ton balığı süt ve evde hazırlanan doğal meyve sularında bolca bulunan D vitaminini bolca alarak bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Sadece Covid-19 için değil, diğer hastalıklardan korunmak için de D vitamininin günlük olarak alınması önerilmektedir.

Covid 19 sürecinde bağışıklığı güçlendiren besinler arasında bilinen bir diğer besin grubu ise antioksidan içeren besinlerdir. Vücudu toksinlerden arındıran ve organların daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını mümkün kılan bu besinler, akciğeri tahrip ettiği bilinen koronavirüse karşı vücudun direnç göstermesini sağlar. Kırmızı biber, nar, turp, taze nane, limon, sarımsak ve rezene gibi gıdalar antioksidan özelliği göstermektedir.

Faydalı bakteriler olarak da bilinen probiyotikler, sindirim sisteminin olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur. Yenilen besinlerin içindeki zararlı olabilecek türden maddeleri ayıkladığı için sağlığı korumaya yardımcı olan probiyotiklerin vücudun koronavirüse karşı gösterdiği mücadeleye destek olduğunu söylemek mümkün. Probiyotik içeren besinlerin arasında tarhana, şalgam suyu, turşu ve kefir yer alır. Her öğünde bu yiyeceklerden en azından birinin bulundurulması sağlığınız için yararlı olacaktır.

Deniz ürünlerini sıklıkla tüketmeye özen gösterin

Vücudumuzdaki olmazsa olmaz minerallerden biri olan ve birçok farklı gıdada yer alan çinko ve magnezyum, Covid-19’a karşı bağışıklığı güçlendiren en önemli minerallerden biridir. Çinko ve magnezyum genel olarak toprakta yetişen bitkilerden gelse de bazı deniz ürünlerinde de bulunmaktadır. Bu iki mineralin eksikliği genel olarak hazır gıdaların sıklıkla tüketilmesi ve sebze tüketiminin azlığı nedeniyle oluşur. Magnezyum ve çinkonun eksikliği bağışıklık sistemini zayıf düşürür ve vücudun hastalıklardan etkilenme olasılığını artırır. Magnezyum ve çinko açısından zengin olduğu bilinen gıdalar arasında marul, ıspanak, roka, taze nane, ceviz, fındık, brokoli kereviz ve badem gibi yiyeceklerin yanı sıra somon ve sardalya gibi deniz ürünleri de bulunmaktadır. Bu ürünlerin sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

 

Filtre