GİYSİLER NASIL YIKANMALI?

2020-10-09
 
Çok severek aldığımız ve giymeye kıyamadığımız kıyafetlerimizi yıkarken korkarız. Renklerinin solması, kumaşının sünmesi, yırtılmalar ya da çekerek küçülmesi endişeleri taşırız. Kaliteli kıyafetlerde bu riskler daha az olsa da doğru yıkanmadığında bazı deformasyonlar meydana gelebilir. Bu riskleri en aza indirmek ve sevdiğiniz kıyafetleri uzun süre ilk günkü haliyle giyebilmek için, ürünü iyi tanımak ve doğru şekilde yıkamak gerekir. Bu yazımızda doğru yıkama tekniklerini derlemek istedik.
 
Öncelikle en önemli koşul olan; renkli ve beyazların ayrı yıkanması gerektiği kuralını asla unutmamalısınız. Renkli giysilerin boya atması sonucu, beyaz giysilerinizi ilk yıkama sonrası maalesef pembe, mavi, mor olarak giymek zorunda kalabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta renkli kıyafetlerin de kendi aralarında farklılık göstermesidir. Koyu ve boya atma ihtimali olan ürünler, açık renk kıyafetlerle beraber asla yıkanmamalıdır. Koyu renkli giysiler ve özel dokuma olan ürünler her zaman soğuk ya da düşük sıcaklıkta yıkanmalı ve düşük devirde sıkılmalıdır. Genel olarak renkli çamaşırlar 40 derece sıcaklıkta ve renkli kıyafetlerin yıkanması için üretilen deterjanlarla yıkanmalıdır.
 
Siyah kıyafetler yıkanırken, içeriğinde ağartıcı bir madde olmayan deterjanların kullanılmasına özen gösterilmesi gerekir. Siyah kıyafetlerin uzun ömürlü olması için düşük ısıda yıkanması ve hızlıca kurutulması önemlidir.
 
Bembeyaz kıyafetlerinizi yıkarken çoğunlukla çamaşır suyu kullanmak ve yüksek ısıda yıkamak gibi bir alışkanlığımız olsa da kumaşın ne olduğunun çok önemli bir husus olduğunu bilmelisiniz. Beyaz bir kot pantolon ya da beyaz keten bir gömlek asla ağartıcı ürünler ile ve yüksek ısıda yıkanmaz. Kot ile üretilmiş kıyafetler genel itibari ile yüksek ısıyı sevmezler. Kalitesine çok güvenseniz de onları maksimum 30- 40 derecede yıkamanızı tavsiye ederiz.
 
İpek ve dantelli giysiler mutlaka makinenizin narin yıkama programında yıkanmalı ve sıkılmalıdır. Bu programlar kıyafetinizi düşük ısıda yıkayacak ve narin bir sıkma işlemi uygulayacaktır.
 
Günümüzde kıyafet temizleme konusunda en büyük yardımcımız giysi üreticileridir aslında. Hiç okumadan bir çırpıda kesip atmak istediğimiz etiketler dikkate alındığında, doğru yıkama bilgilerini güvenli bir şekilde sunar. Bu etiketler renk, kumaş cinsi ve kaliteyi göz önünde bulundurarak temizleme ve ütüleme bilgileri verir. Bu talimatlara harfiyen uyarak yıkadığınız kıyafetlerde sorun yaşamasanız da uzun süre kullanmak için kaliteli ürün seçmeniz çok önemlidir.
 
Kıyafetlerinizin dokularını korumak için uygun ısı, uygun deterjan ve güvendiğiniz bir çamaşır makinesine ihtiyacınız vardır. Ancak bazı kıyafetlerin materyalleri nedeniyle kuru temizleme yöntemiyle temizlenmesi gerektiğini asla unutmayın.

Filtre