MODA DÜNYASINI DEĞİŞTİREN KADIN: COCO CHANEL

2020-10-09
 
Fransa denildiğinde moda kelimesinin anımsanması, hiç de tesadüf olmamalı. Her sokağında moda ikonlarına rastlayacağımız bu büyülü ülke, ünlü moda dergilerinde de adından sıklıkla bahsedilen tasarımcıların doğduğu, verimli bir bölgedir. Bu şehir ile birlikte anılan ünlü moda dâhisi; Coco Chanel ise belki de ülkenin “en” leri arasındadır.
 
Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel Fransız moda tasarımcısı ve iş kadınıydı. Kendisi moda dünyasının devrim yaratan ve iz bırakan kadınlarından biridir. Chanel markasının kurucusu olan ve I.Dünya Savaşı sonrası dönemde kadınları "korse silüetinin" kısıtlamalarından kurtarmasıyla sportif, gündelik şıklığı ,kadınsı stil standardı olarak popülerleştirmesiyle tanındı. Oldukça çalışkan ve standartlara uymayan bir moda yaratıcısı olan Chanel, tasarım harikası mücevherler, çantalar ve kokular yaratarak, etkisini couture giyimin ötesine taşımayı başarmıştır. Kendi yarattığı, diğerlerinden oldukça farklı ve dikkat çekici olan kokusu Chanel No. 5 ikonik bir ürün haline geldi. Time dergisinin 20 yüzyılın en etkili 100 kişisi listesinde de yer almayı başaran tek moda tasarımcısıdır. Chanel, 1920'lerden beri kullanılmakta olan ünlü kilitli CC monogramını kendisi tasarladı. Bugün kendi markası dışında da birçok üründe kullanılan çizgiler ve tasarımlar onun etkisinden kurtulamamıştır.
 
Kadınlara çizilmiş standartlardan sıyrılarak, zamanında erkek kıyafeti olarak tanımlanan giysileri, kadınların vazgeçilmez giysileri yapmayı başaran moda duayeni Coco Chanel, günümüzde kullandığımız bir çok ürünün yaratıcısıdır.
 
Günümüzde en sık kullanılan ve artık sıradan olduğunu düşündüğümüz iki renkli ayakkabıların yaratıcısı kendisidir. 1957’ de tasarladığı bu ayakkabı stilini kendisi de uzun yıllar severek kullanmıştır.
 
Maskülen kadın kıyafetlerinin doğuşu Coco Chanel sayesinde olmuştur. Vücudu sımsıkı saran ve hatları belirginleştiren kıyafetler yerine bol ancak şıklıktan asla ödün vermeyen kadın giysileri tasarlayarak, kadınların bugününe rahat bir dokunuş eklemiştir.
 
Cesur bir kararla, farklı desenleri kıyafetlerinde kullanmaya başlayan ilk modacı olan Coco, denizci çizgilerini, kurumsal olmayan kıyafetlerde kullanarak adeta moda devrimine bir kez daha imzasını atmıştır. Giysilerinde birbirine zıt görünen desenleri cesurca harmanlamış ve onların çarpışmasından çıkan göz alıcı kıyafetler tasarlamıştır.
 
Chanel’ın en belirgin özelliklerinden biri aksesuarlardan asla vazgeçmemesiydi. Kadınların ne kadar şık giyinirse giyinsin aksesuar ile tamamlanmaları gerektiğini düşünen moda tasarımcısı, tercihlerini sadelikten yana kullanırdı.
 
1920’lerin kadınlarının vazgeçemediği korse ve büstiyerleri bir kenara atarak, neredeyse her kıyafeti sade ve zarif bir kemerle tamamlamak, böylece kadının kendi silüetini bulması fikri yine Coco Chanel’a aittir. Şık görünmek için sıkışmış ve rahatsız hissetmek zorunda olmadığımız günümüz modasını Coco Chanel’ a borçluyuz desek hiç de yanlış olmayacaktır.

Filtre