NEDİR BU ‘’PROPORSİYONUNA GÖRE GİYİN!’’ KLİŞESİ?

2020-02-28


Herkesten duyuyoruz, sürekli duyuyoruz, bıkıyor ve usanıyoruz fakat gerçek anlamına göre de bir inceleyelim şu ‘’ Proporsiyon’’ çılgınlığını!


Öncelikle ; ‘’Proposiyon, soyut olarak iki büyüklük arasındaki sayısal bağıntı ya da bütünle onu oluşturan parçalar arasındaki oransal ilişkiler anlamına gelmektedir. Proporsiyon, mimarlık teorisinin merkezi bir ilkesidir. Bu birbirlerine ve bütün bir yapıyı oluşturan çeşitli nesneler ve mekanların ilişkilerinin görsel etkisidir.’’ gibi bir sözlük tanımı olan proporsiyon, stilde ve giyimde de hemen hemen aynı anlama gelmektedir. Kendi vücudunu tanı ve buna göre giyin, sevmediğin yerlerini ve altın orana uymayan, göze hoş gözükmediğini düşündüğün bölgelerini giyiminle kamufle et ki, bütünsel güzelliğin meydana çıksın. ‘’ E hadi ama, nasıl beceririm bunu?’’ dediğini duyar gibiyim. Haydi birlikte bir göz atalım, nasıl proporsiyonumuzu tanırız ve buna göre, stilimizden çıkmadan kombinler oluştururuz…


DERHAL AYNANIN KARŞISINA!


Mümkünse, bir boy aynasının karşısına geçelim ve vücudumuzu önden, arkadan, sağ ve sol yanlardan olmak üzere 4 kare fotoğraflayalım. Fotoğraf çekip sonrasında inceleyerek karar vermek her zaman bedensel konularda daha doğru analizler yapmanızı sağlayacaktır. 


Şimdi, vücut tipimizi aşağıdaki maddelerden de yardım alarak belirleyelim!


Kum Saati Vücut
Bu vücut formunda omuz ve  kalça genişliği orantısı eşittir. Bel ise bunlara oranla ince kalır.


Atletik Vücut
Omuzlar belirgin, bel ve kalçalar ise omuzlara göre daha dar ve narindir.


Armut Vücut
Omuzların kalçaya oranla dar olduğu, ince beli takip eden kalçaların da daha belirgin olduğu bir vücut tipidir.


Elma Vücut
Göğüsü takip eden göbek kısmı geniştir. Genel kilo dağılımı en çok bu bölgede toplanmış durumdadır. Bacaklar ise üst bedene göre daha ince ve zarif kalır.


Düz Vücut
Omuz, kalça, bel aynı çizgide ilerler. Bel kıvrımı yoktur. Uzun ve ince bir fizik söz konusudur.


VE SON OLARAK İNCEDEN GİYİM ÖNERİLERİ…

Kısa boyluysan; daha sade ve düz kesimleri tercih ederek boyunu olduğundan daha uzun gösterebilmen mümkün. Bunun yanında kol ve paça boylarını kısalttır ve büyük bedenmişcesine kıyafetlerinin içinde kaybolma arzuna bir son ver!
Enine çizgilerden mümkün olduğunca uzak dur ve dikey desenler kullan. Derin V yakalar da aslında tam sana göre ve en önemlisi, uzun görünmek istiyorsan, kombinlerin tek renk olsun. Bir dene , faydasını göreceksin!


UPUZUN BACAKLARA MI SAHİPSİN?

Çözüm belli, düşük bel pantolonlar kullanacaksın ve kısacık üstlerden vazgeçeceksin ki bacak boyun ve gövde boyun orantılı görünsün. Fazlaca kalın kemerler kullanarak da belini daha yukarına göstermek yerine , daha incecik kemerlerle hem konforunu hem de görünümünü orantılayabilirsin.


ÜST BEDENİN DAHA MI UZUN GÖRÜNÜYOR?

O zaman kısacık üstler tercih edeceksin. Boyuna çizgili pantolonlar tercih ederek de bacak boyu uzun olanlarda yaptığımızın aksine, üst bedenininle bacak boyun arasında orantı kurabilmek adına, dikey desenli pantolonlar ve altlar tercih edebilirsin. Bu arada şanslısın ki, iri ve gösterişli aksesuarlar en çok sende yerini bulacaktır. Duble paçalar mı? İşte onlar , hiç sana göre değil.


OMUZLARIN HERKÜL GİBİ Mİ?
 
Yani bizce o kadar değildir, illa ki abartıyorsundur lakin geniş omuz yapısına sahipsen, straplezlerden koşarak kaçman gerekir. Bunun yerine omuzları kapatan daha dökümlü ve tiril tiril kumaşlara sahip olan elbiseler tercih edersen, dövüşçü gibi görünmekten de kurtulabilirsin. 


FAZLALIKLARIN HER YERDELER Mİ?

Kalın bir bele sahipsen ve elbise giyeceksen göğüsten itibaren bollaşan şifon elbiseler tam sana göre olacaktır.
Kalın kollara sahipsen kollarını dirseğine kadar saracak tül kumaşlar kullanabilirsin. Karpuz kollu, kolsuz ya da straplez kesim giysilerden kaçınmalısın!

Filtre